Lääkärin vastaanotto ennen mastektomiaa

Joskus kuukaus sitten mulle tuli kirje Taysista TULES-kirurgian poliklinikalle mastektomiaa ennen käytävälle lääkärin vastaanotolle, jonne oli mekattu vastaaottoaika kesäkuun alkuun. Mulla ois siinä samana päivänä kuiteski pääsykokeet ammattikorkeeseen, joten soittelin sitten Taysiin siirtääkseni tota aikaa. Ensin soitteli äite, joka sai takaisinsoittoajan seuraavalle päivälle ja tätä takaisinsoittoa ei koskaan tullut. Soittelin sitten itse muutaman päivän päästä Taysiin ja sain myös takaisinsoittoajan seuraavalle päivälle. Mulle soitettiin sitten kuiteski takaisin ja sain sen ajan siirrettyä kesäkuun puoleen väliin ja samalla mut laitettiin sellaseen jonoon, että peruutusajan tullessa voin päivän varotusajalla tulla jo aiemmin vastaanotolle.
Eilen mulle sitten soiteltiin Taysista ja tarjottiin tuota vastaanottoaikaa tälle päivälle. Nyt kun kirjotukset on ohi ja muutakaan ohjelmaa ei ollu niin otin ajan vastaan ja tänään sitten kävin siellä vastaanotolla.

Vastaaottoaika oli klo 11 ja lähdin sinne jo ajoissa sillä varalla, että kuitenkin Taysin labyrintissa kerkee eksymään moneen kertaan ennen kun oikeeseen paikkaan löytää. Ja siinä sitten eksyinkin ensin pihalla auton kanssa, kun kartalla näkyi parkkipaikkoja lähempänä oikeaa rakennusta, mutta tosiasiassa nämä "parkkipaikat" oli muutama paikka kadun varressa jonnekin synnärille tuleville. Auton vein sitten kauemmas parkkiin ja koitin juosta ajoissa oikeaan rakennukseen, jonka löytyminen sekin sitten oli työn takana.
Tyhmänä jätin kiireessä autoon sitten sen Taysin kirjeen tuosta vastaaotosta ja siinä olis lukenut vastaaoton tarkka sijainti. Muistin vain oikean rakennuksen mutta mieleen vastaanoton nimestä ei jäänyt muuta kuin se TULES siitä kirjeestä. Menin sitten tämän kyltin mukaan suoraan käytävää ja ilmoittauduin automaatilla kelakortin avulla. Automaatti kuitenkin ilmotti et olin väärässä paikassa ja mun tulis ilmottautua uudelleen oikeassa paikassa ykköskerroksessa. En osannut epäillä kerrosta vääräksi, koska kaiken järjen mukaan rakennukseen tullessa ensimmäiseen kerrokseen tullaan eikä nollakerrokseen. Kysyin sitten kahdelta hoitajalta apua ja ne ohjas mut johonkin pieneen odotushuoneeseen, jossa ei ollut sitä automaattia, johon mun ois pitäny uusiks ilmottautua.
Aloin epäileen et olin väärässä paikassa ja lähdin palloilemaan käytäville ja koitin soittaa siihen numeroon, mistä mulle eilen soiteltiin. Täältä kuitenkin sain vaan automaatin äänen, joka pyyteli painelemaan numeroita asiaa koskien ja lopulta olisin saanut takaisinsoittoajan seuraavalle päivälle.
Lopulta tajusin et mulla oli väärä kerros, missä olin. Tajusin tässä vaiheessa myös katsoa puhelimesta eilisen puhelun jälkeen tullutta vahvistustekstiviestiä ajasta ja siinä luki oikea kerros ja plastiikkakirurgian poliklinikan nimi.  Menin sitten sinne oikeeseen kerrokseen, mutta mitään kylttejä plastiikkakirurgian poliklinikalle ei näkynyt.
Siinä sitten hetken ravasin ja etsin kylttejä tai opasteita, joita ei hissinkään vieressä olleessa "kaiken kattavassa" opastetaulussa ollut. Kysyin taas sitten apua joltain hoitajalta, joka sanoi et se kävis kattoon käytävällä näkyneen kyltin osoittaman oven takaa, mutta tässäkään kyltissä ei kyllä plastiikkakirurgiasta ollut mitään. Vasta kun kävelin käytävää sinne ovelle niin siellä ovessa luki plastiikkakirurgian poliklinikka ja pääsin ilmoittautumaan oikealle automaatille.
Tässä vaiheessa kello oli jo melkein 11.20 ja olin ihan varma, että vastaaottoaikani on jo mennyt eksymisen aikana. Istuin kuiteskin odottamassa odotustilassa ja mietin samalla kuinka kiroon koko Taysin ja sen selvät opastukset alimpaan helvettiin jos mulle lähetettäis lasku peruuttamattomasta ajasta. Lopulta pääsin vastaaotolle, koska tuurilla myös lääkäri oli myöhässä.

Vastaanotolla käytiin ensimmäisenä läpi miten mastektomia käytännössä tapahtuu eli aamulla saavun sairaalaan, piirrellään rintoihin leikkausta vasten jotkut viivat, päivällä leikataan ja yön yli ollaan sairaalassa. Noin kuukaus eteenpäin leikkauksesta ollaan rauhallisesti ilman ylimäärästä rasitusta ja täytyy myös pitää rintojen päällä jotain kudoksen kiinnittymistä auttavia juttuja, joiden nimee en kuitekaan enää muista. (:D)
Tän jälkeen lääkäri katseli rinnat ja tunnusteli, ettei niissä tuntunut mitään ulimäärästä. Lääkäri totes et mun rinnat on niin pienet, että mulle voidaan tehdä leikkeus niin, että otetaan nännien reunasta rasvakudos pois ja siirretään sitten nännit oikeille paikoille. Miehillä kun nännit on hieman sivummalla kun naisilla. Tästä leikkaustavasta ei siis jää sellasia pitkiä arpia rintojen alareunaan ja nännitkin todennäköisemmin ymmärtääkseni pysyy ihan elossa eikä mene suurella todennäköisyydellä kuolioon.
Tän jälkeen käytiin lääkärin kanssa ennalta itse täyttämiäni lomakkeita, joissa kyseltiin kaikista lääkeallergioista ja sairauksista ja muusta. Lapuissa oli kyselyä vain tupakoinnista, joten kysyin kuiteskin lääkäriltä nuuskan käytöstä leikkauksen aikaan. Lääkäri suositteli lopettamaan nuuskan käyttämisen paria kuukautta ennen leikkausta, koska nuuskassa on samoja aineita kun tupakassa ja nuuska aiheittaa verisuonien supistumista. Tämä voi sitten aiheuttaa ylimääräsiä komplikaatioita leikkauksen jälkeen ja haavojen paraneminen voi pitkittyä.
Lopulta mut laitettiin leikkausjonoon ja sinne myös silleen, että voin päästä peruutusajalla jo aiemmin leikkaukseen. Leikkausaika menee kuiteskin vasta syksylle jonon pituudesta johtuen...

Lääkäri ohjeisti mut sitten vielä sairaanhoitajan luo, missä täyttelin ensin lapun siitä kenelle mun sairaalaolosta saa antaa tietoja leikkaukseen liittyen. Sain myös käyntikortin tuonne osastolle, jonne ohjattiin soittamaan jos jotain kysyttävää tulee.
Sairaanhoitajan kanssa katsottiin läpi samat ennalta täyttämäni laput kuin lääkärinkin kanssa. Sairaanhoitaja myös antoi mulle jonkun sellasen lapun, missä oli ohjeita tupakkatuotteiden lopettamiseen.
Puhuttiin myös siitä vaikuttaako se jotenkin leikkaukseen, jos muutan Etelä-Suomeen mahdollisen opiskelupaikan perässä syksyllä. Tästä ei pitäis tulla mitään ongelmia ja jos tulee, niin voin hoitopaikan vapaan valinnan perusteella vaatia leikkausta suoritettavaksi Taysissa joka tapauksessa.

Loppuun vielä pakko heittää pienet mielipiteet Taysista:
Voisivat ensinnäkin laittaa kirjeisiinsä jo valmiiks oikeen paikan, mihin pitäis olla matkalla sairaalassa. Tarkistin, että kirjeessä tosiaan käsketään mennä TULES-kirurgian poliklinikalle, vaikka tosiasiassa vastaanotto oli plastiikkakirurgien poliklinikalla. Tosin tämä luki onneks siinä vahvistustekstiviestissä, mut tätäkään viestiä ei mulle ois tullu jos en eilen sen puhelun aikana ois sitä erikseen pyytänyt. En sit tiiä olisinko vastaanotolle koskaan löytäny jos en viestiä ois saanut.
Lisäks ne opasteet vois olla pikkasen paremmat niin sairaalan ulkopuolella kuin sisälläkin. Ulkona kun ei ollut mitään suurempia opasteita A-rakennukseen, minne löysin sitten kun olin löytänyt netistä sairaalan kartan ja osasin mennä sinne B-rakennuksen läpi. Onneks sen A-rakennuksen
sijainnin suurinpiirtein muistin siitä, kun karttaa kotona kattelin jo netistä.
Ja tuo puheluhomma vois kans olla vähän sujuvampaa. Jos olis jotain akuuttia asiaa, niin ei oo välttämättä aikaa ootella seuraavaan päivään takaisinsoittoaikaa. Ja jos sellanen takaisinsoittoaika annetaan niin kaiken järjen mukaan sieltä sitten pitäis oikeesti takaisin soittaa.

Mutta joo, kaikki meni kuiteski ihan hyvin kaikista eksymisistä ja vastoinkäymisistä huolimatta.
Nyt jään sitten odottelemaan kirjettä leikkausajasta Taysisista ja sitten täytyy hyvissä ajoin alkaa lopettelemaan nuuskan käyttämistä. Nuuskan käytön lopettaminen voi ehkä tuottaa vähän ongelmia, mut eiköhän siitäkin selvitä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohi on!

Neljä viikkoa leikkauksesta

Leikkauspäivä ja seuraava päivä