"Kutsuntatilaisuus" ja jatkosuunnitelmat

Aiemmin kirjottelin joskus tammikuun lopulla siitä, kun sain puolustusvoimilta sen kirjeen, jossa määrättiin saapua paikalle "kutsuntatilaisuuteen" 18.5.2017. Tänään olin sitten siellä ja aattelin jos tästä kirjottelisin pikkusen tänne, kun liittyy kuiteskin aika isosti tähän prossiin ja silloin aiemminkin aisasta jo aloitin kirjotteleen tänne.

Kirjeessä siis määrättiin ensin menemään lääkärin tarkastukseen puolustusvoimia varten, joten kävin lääkärintarkastuksessa etukäteen 3.5. Siellä lääkäri teki oman arvionsa mun palveluskelpoisuusluokasta ja siinä kun kuunteli mun toiveita ja tutkiskeli itse tilannetta niin hän päätyi luokkaan E.
E-luokka tarkoittaa siis sitä, että asevelvollisella on joku ohimenevä hoidettavissa oleva terveydellinen ongelma, joka estää asevelvollisuuden suorittamista tällä hetkellä. Mun kohdalla tää ohimenevä terveydellinen ongelma on nyt siis tää prosessi, jonka haluan olevan vähän pidemmällä kuin nyt. E-luokassa lääkäri voi määrittää lykkäystä tälle asevelvollisuuden suorittamiselle 1-3 vuotta ja mulle lääkäri laittoi sen kolme vuotta.
Noi lääkärin arvioinnit palveluskelpoisuusluokasta oli siis vaan lääkärin näkemys ja tuolla puolustusvoimilla ne tekee oman arviointinsa noiden lääkärin arviointien pohjalta.

Tänään sitten ajelin Jyväskylään puolustusvoimien aluetoimistolle, missä ensimmäisenä ilmoittauduin henkilöllisyystodestuksen kera luukulle jollekin tädille ja annoin sille lääkärintodistuksen sieltä lääkärintarkastuksesta. Sitten oottelin siinä aulassa hetken niiden muiden vajaa kymmenen muun tyypin kans ja kohta meitä tultiin hakemaan puolustusvoimien infotilaisuuteen. Infotilaisuudessa kerrotaan sellasta yleistä asevelvollisuudesta Suomessa ja siinä ei menny kauaa.
Sit palattiin siihen aulaan takas ja sit meidät yksitellen otettiin sellaseen huoneeseen, jossa oli kolme miestä kertomassa päätöksen tuosta asevelvollisuuden suorittamisesta. Yks niistä miehistä siinä katteli sitä mun lääkärinlausuntoo ja totes samaa kun lääkäri, että palvelusluokka E ja kolme vuotta lykkäystä on ihan hyvä mulle.
Mulle myös selitettiin et tälläsiä vastaavia tapauksia (sukupuoli vaihtunut) on ollut niillä vajaa 20 tapausta ja näistä yks on asepelveluksen suorittanut. Ymmärsin että muut on sitten vaan hakenut vapautuksen lääkärintodistuksella. Selitin tässä vaiheessa sitten sen, että itse haluan asepalveluksen suorittaa ihan niinkun kuuluukin ja vapautuksen hakeminen ei oo vaihtoehto.
Sitten mulle päätettiin palvelusluokka E ja tää päätös tulostettiin papreille ja tämä paikalla ollut majuri allekirjoitti sen ja sit se luettiin vielä ääneen oikein virallisesti. Päätökseen kirjattiin myös määräys saapua tollaseen vastaavanlaiseen tilaisuuteen 28.5.2020, jolloin tilanne sitten kartotetaan uudelleen.
Tuon jälkeen pääsin aulaan hetkeks ootteleen et se täti tiskiltä kutsu mut siihen. Siinä sain sen päätöksen leimattuna allekirjoitin sen vielä ite.

Toi meni siis kaikenkaikkiaan aika mutkattomasti ja tuolla oltiin hyvin ymmärtäväisiä ja haluttiin kuunnella mun omia toiveita! Kolmen vuoden päästä siis uudemman kerran seuraavaks tästä aiheesta viimestään. Siinä kolmessa vuodessa ei välttämättä kerkee prosessi eteneen ihan siihen pisteeseen, mihin itse sen koen tarpeelliseks kun lähen inttiin, mut silloin tilanne kartotetaankin uudelleen ja katsotaan jos tarviin vielä lykkäystä lisää.

Nyt samalla kun innostun tänne kerrankin kirjotteleen niin voisin samalla vähän selittää siitä, mitä jatkossa on elämässä tapahtumassa.
Tänään tuli lopulliset tulokset ylioppilaskirjoituksista ja pääsin kaikki läpi, joten ylioppilasjuhlat on tiedossa 3. kesäkuuta! Oon hakenut myös kouluun jo maaliskuun alussa ja pääsykokeita on kesäkuun alussa tiedossa kaksin kappalein. Mulla on tässä kuitenkin pieni ongelma, koska en oo ihan varma onko kumpikaan kouluista sellanen, mihin oikeesti haluaisin opiskelemaan. Ajatuksena on nyt siis mennä katsomaan pääsykokeet ja sitten pitää vuosi väliä opiskelusta. Jos vaikka vuoden aikana sitten varmistuis joku ammatti, mitä haluan lähtee opiskeleen!
Lisäks ihan prosessinkin kannalta on hyvä jos ootan vuoden sitä kouluun lähtemistä, koska syksyllä on edessä se mastektomia. Vaikka sen jälkeen ei kauheen pitkää sairaslomaa tarvi ottaa, niin mielummin alotan uuden koulun sit kun ei oo tollasta leikkausta heti ekan syksyn aikana tiedossa. Eka syksy ammattikorkeakouluissa on kuiteski sellanen et en haluu jäädä paitsi niistä mistään menoista ja tapahtumista, joten on kivempi päästä alottaan koulu sit kun oon toipunu leikkauksestakin täysin!

Loppuun voisin lisätä tulevan ylioppilaskuvan, joka käytiin jo etukäteen ottamassa, mut "julkistettakoon" se otos vasta sit ihan virallisena juhlapäivänä! Julkistettavaks kelpaa kuiteskin yksi "epävirallisista" otoksista!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohi on!

Neljä viikkoa leikkauksesta

Leikkauspäivä ja seuraava päivä