Viikko leikkauksesta

Eilen tuli täyteen sitten viikko leikkauksesta ja toipuminen on pääsääntöisesti sujunut ihan hyvin, ainakin aluksi. Toipumiseen tuli kuitenkin ehkä vähän takapakkia, kun eilen lähdin Helsinkiin päiväksi asioille ja arvoin oman jaksamisen vähän liian hyväksi.

Dreeneistä kylkiin jääneiden reikien päälle laitettiin sairaalassa siis sellaset laput, joita pidin sunnuntaihin asti. Ilmeisesti ne ois voinu jo lauantaina ottaa pois, mutta halusin varmuudella suojata ne reiät vielä sunnuntaihin. Sairaalassa kun hoitaja sai "peloteltua" hyvin siitä, kuinka niistä aukoista pääsee tosi kätevästi bakteerit liikenteeseen.
Sunnuntaina kun ne laput sitten otettiin pois, oli nämä reiät jo lähes kokonaan ummessa, että aika nopeesti nekin umpeutu sitten. Ei tarvi siis pelätä bakteereja niiden kautta kulkeutuvaksi... :D

Pahempia kipuja leikkausalueella ei periaatteessa oo ollut, mutta oon kyllä aika rennosti ottanutkin niin ei oo leikkausalue päässyt rasittumaankaan. Tavallaan rintakehä on kioee kokoajan ja tietyissä asennoissa kipua tuntuu enemmän, mutta buranalla ja panadolilla kivut on pysyneet ihan hyvin siedettävinä.
 siis muuten isoimmat kivut on varmaan olleet just selässä, koska se sairaalassa jo käytössä ollut tuubisidos oli aika tiukka. Tämän sidoksen ongelma oli myös sen alareunan rullautuminen ja tästä johtuen alimmissa kylkiluissa alkoi muutaman päivän käytön jälkeen jo tuntua aika kivuliaalta. Tuubisidoksesta aloin myös huomata sellasen vaikutuksen kun se muutaman päivänkin oli puristanut yläkroppaa niin alkoi tämä tuntua  vatsan alueella myös aika ikävältä. Öisin valvonkin tämän sidoksen kanssa aika paljon, koska selällään makaaminen tollasen sidoksen kanssa pitkän aikaa oli aika tuskaista.
Kokeilin alkuviinosta myös muutamaa muuta vaihtoehtoa tukemaan rintakehää, mutta ensimmäinen osoittautui materiaalinsa puolesta liian kutiavaksi ja toinen oli liian ohutta sidosta. Parin päivän ajan sain pidettyä myös binderiä päällä tukemassa, mutta binderi alkoi jotenkin tuntua hiertävältä ja vähän liian joustamattomalta materiaalilta. Lopulta päädyin takaisin sairaalan tuubisidokseen ja koitan nyt vaan kestää sen kanssa. Onhan tuo tosi epämukava edelleen, mutta en jaksa enää säätää noiden sidosten kanssa.

Viikon aikana oon nukkunu tosi huonosti ja kerrallaan saan nukuttua yleensä muutaman tunnin, kunnes herään johonkin kipuun tai muuten vaan huonoon asentoon. Nukkumista on haitannut eniten siis tuo tuubisidos ja sen painaminen ja selällään pitkän aikaa makaaminen. Yleensä nukun kyljellään tai mahallaan, joten selällään nukkuminen on oikeesti ollu jopa tuskallista välillä kun asentoa ei saa vaihdettua, koska tietyt liikkeet vihlasee kivuliaasti rintakehässä.
Oon kuiteskin vähitellen koittanu kallistaa nukkumisasentoa kyljelle tai toiselle. Ma-ti välisenä yönä päätin sitten kokeilla ihan kokonaan kyljelle kääntymistä ja tämä onnistuikin molemmille puolille oikein hyvin. Kyljellään ei kuitenkaan kauaa pystynyt olemaan, koska jännitin rintakehää kylkiasennossa ja alkoi aika nopeesti olla vähän tuskanen olo. Aamulla sitten lopulta totesin tämän kylkiasennon harjottelun turhan aikaseks, koska rintakehän kohdalla ja kyljissä tuntui aika kivuliaalta...
Seuraavat yöt oonkin nukkunu tai koittanu nukkua kiltisti selällään. Oon kelannu sen näin et mitä kauemmin maltan selällään nukkua niin nopeemmin pääsen nukkumaan "normaalisti".

Toipumiseen tuli kuitenkin nyt siis vähän ehkä takapakkia sen eilisen takia. Oli ehkä turhan aikasta lähtee reissuun silleen et ei pääse makuulle päivän aikana ollenkaan, mut toi oli vähän pakko reissu. Lähes koko päivän oli niskat jumissa ja vähän selkä kipeenä ja näiden lisäksi iltaa kohden rintakehä alkoi olla uupuneen tuntuinen.
Kivut jatkuivat yöllä aika kovina, vaikka kipulääkkeet otinkin ihan normaalisti. Aamuyöllä sitten muutaman tunnin valvomisen jälkeen päätin ottaa tuubisidosta pois hetkeksi, että sain rintakehää vähän rentoitettua ilman mitään kiristystä. Samalla huomasinkin sitten, että vasemmasta nännistä tuli vähän jotain veren ja kudosnesteen sekaista nestettä.
Laitoin tuubin takasin päälle ja koitin aamulla jatkaa nukkumista ja sainkin onneks sitten nukuttua muutaman tunnin. Päivällä kun heräilin niin rintakehä tuntui edelleen vähän aralta ja myöhemmin päätettiin lähteä ensiapuun käymään, että saisin jotain vähän perus buranaa ja panadolia vahvempaa kipulääkettä et saisin öisin nukuttua. Tänään oli tarkotus myös vaihtaa nännien ja tikkien päällä olleet teipit, mutta ne vaihdettiinkin nyt samalla ensiavussa kun sinne kerran mentiin.
Teppejä pois otettaessa se vasen nänni, josta sitä nestettä tuli, osoittautui hieman tulehtuneen näköseks ja sen toinen reuna oli vähän tummempi. Lääkäri kävi sitä ensin katsomassa ja soitteli sitten Taysiin kirurgille. Hetken päästä lääkäri tuli takasin ja totes, että mitään toimenpiteitä tuo nänni ei nyt vaadi, mutta huomenna aamupäivällä käski mennä ensiapuun uudestaan ja sitten kirurgi vielä katsoo tuota.

oikea parampikuntoinen nänni
vasen huonompikuntoinen nänni

Mulle määrättiin nyt tuolla ensiavussa vielä Panacodia, että kivut pysyy poissa ja saisin öisin nukuttua. Olis ihan suotavaa et saisin ton uniasian nyt kuntoon, koska vähän käy henkisesti raskaaks jatkuva väsymys ja se kun yksinkertaisesti ei saa nukuttua vaik väsyttääkin. Toivon mukaan myöskään tuo vasen nänni ei vaadi mitään operointia, mutta se selviää sitten huomenna.
Ainakin tiiän nyt, että täytyy vielä ottaa vähän enemmän rennommin ja kauemmin kun vaan viikko leikkauksen jälkeen. Ja vaikka olotila tuntuiskin paremmalta niin ei pitää silti antaa toipumiselle kunnolla aikaa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sipelle pippeli

Lääkärin lausunto Helsingistä ja tulevaisuus

Hormonipoli 4